Vinski turizam i gastronomija

gstr003

Pelješani se zahvaljujući plodnoj zemlji i obilju sunca stoljećima bave vinogradarstvom, maslinarstvom, uzgojem voća i povrća ali i ribarstvom, pa ćete dođete li ovamo na stolu uvijek imati domaće sušene smokve, slane srdele, vrhunsko maslinovo ulje i vino.

Pelješka vinska cesta nastala je na bazi Napoleonove ceste koja je izgrađena prije više od dva stoljeća, a prolazi najljepšim djelovima Pelješca. Zemlja, bolje reći kamen te predani rad peljeških vinara podarili su svijetu čuvena vina koja su uz Pelješac i Hrvatsku učinila još poznatijom i prepoznatljivijom eno destinacijom.

Južne osunčane kamene strmine Pelješca počastile su Hrvatsku i svijet autohtonom sortom plavac mali a najpoznatiji plavci su sa sa lokaliteta Dingač i Postup. Ti su lokaliteti vrlo ograničene površine a kompletna berba obavlja se ručno!

Vinski podrumi za posjetiti: Miloš, Grgić, Korta Katarina, Skaramuča, Madirazza, Matuško, Miličić, Mrgudić, Radović, Putniković

More oko Pelješca je idealno za uzgoj školjaka i ribe, stoga ćete na Pelješcu naći velik izbor školjaka, riba, mekušaca i rakova.  Kamenice i mušule samo su neke od školjaka koje pružaju neponovljiv gastronomski doživljaj, a uz njih i oborita ribe kao orade, lubini, zubaci, škarpine te mekušci kao hobotnice, lignje i sipe…od kojih se rade vrhunski specijaliteti.
U gastronomskoj ponudi tu su naravno i brojna jela od mesa kao janjetina i teletina ispod peke, dalmatinska pašticada, šporki makaruli…