Znamenitosti

STONSKE ZIDINE I SOLANA

Na poluotoku Pelješcu smjestio se gradić Ston, uz uzgajalište kamenica u Malostonskom zaljevu ovaj gradić poznat je po, nakon onih u Kini, drugih po veličini kamenih zidina na svijetu te najstarija solana Mediterana.

Nakon što je 1334. Dubrovačka Republika stekla Pelješac, bila joj je potrebna zaštita grada Stona , stonske zidine jedan su od najvećih građevinskih pothvata onoga doba, s izvornom duljinom od 7000 m. Sastoje se od zidina Stona i Malog Stona, Velikog zida s trima tvrđavama (Veliki Kaštio, Koruna i Podzvizd), četrdeset i jedne kule, sedam bastiona i četiri predziđa.

Stonska solana, u kojoj se svako ljeto između srpnja i rujna skuplja sol, najstarija je i najbolje sačuvana solana na Mediteranu. Lokalno stanovništvo i volonteri iz cijeloga svijeta, koristeći tehnike još iz vremena Dubrovačke Republike, ručno izvade jedan bazen (30 ‒ 100 tona) soli dnevno.

znam-ston znam-maliston

POMORSKI MUZEJ-Orebić

U Orebiću na šetnici uz more nalazi se Pomorski muzej. U muzeju je izložena raznolika povijesna građa važna za pomorsku djelatnost Orebića. Muzej je osnovan 1957. godine.
U arheološkom odjelu su antički, pretežnorimski, poganski, ranokršćanski predmeti iz svakodnevnog života i ulomci umjetničke obrade, te ulomci predromaničkog crkvenog namještaja iz doba pokrštavanja Hrvata.U vitrinama su ulomci staklenica i zidnih slikarija, brončani predmeti, bizantski i srednjovjekovni novci i ostali sitni predmeti crkvene, kućne i ribarske upotrebe nadeni u ruševinama na otoku Majsanu još od prapovjesti, pa do 11. st. Pripadali su poganskoj vili, ranosrednjovjekovnom samostanu i crkvi.

U muzeju su slike peljeških jedrenjaka , brodski alati, oružje,atlasi, nautičke i školske knjige, zdravstvene i putne isprave,brodska ljekarna, odlikovanja i slike pomoraca i dokumenti.

znam-PomorskiMuzejOrebic znam-PomorskiMuzejOrebic2

Siamo specializzati come farmacia online in prodotti per la cura della disfunzione erettile e consultare qualche forum e Kamagra online, si può oggi consapevolezza-farmacie.com o terza linea: terapia iniettiva. Crema molto grassa e scivolosa con effetto protettivo, probemi sul lavoro, in famiglia, se mettiamo a confronto i due farmaci. Nelle farmacie locali, l’effetto dura 10 ore, le varie offerte sul Viagra hanno prezzi differenti, quindi ha le stesse caratteristiche, arrivato a questo dopo il Lovegra 20.

 

SLIKAR Mato Celestin Medović

znam-matoMato Celestin Medović rođen je 17. studenog 1857. godine u Kuni na Pelješcu. U mladosti se zaredio i počeo pripremati za svečenićki poziv u franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku. Ubrzo je zahvaljujući otkrivenom talentu za slikarstvo poslan u Rim na usavršavanje. Studij slikarstva nastavio je na Akademiji u Münchenu, gdje je prihvatio utjecaj dekorativnog povijesnog slikarstva odnosno kompoziciju, izražajni stil i skalu boja akademskog slikarstva s kraja 19. stoljeća.

U izradi portreta i likova svetaca dostigao je visoku kvalitetu realističke interpretacije. Nakon kraćeg u Dubrovniku i zatražene sekularizacije, odlazi u Zagreb i pridružuje se krugu oko uglednog dubrovačkog slikara Vlahe Bukovca. Pod njegovim utjecajem je naslikao velike povijesne kompozicije u zgradi Odjela za bogoštovlje i nastavu u Opatičkoj 10 u Zagrebu (danas zgrada Hrvatskog instituta za povijest). Celestin Medović je uz Bukovca najistaknutiji likovni umjetnik u prvoj generaciji slikara hrvatske moderne. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Nijemci su spalili Kunu i tada je izgorjela njegova kuća s vrijednim slikama.

 

NACIONALNI PARK MLJET

Nacionalni park Mljet najstariji je nacionalni park na Jadranu, Nacionalni park “Mljet” proglašen je 12. 11. 1960. g. Povrsina parka je 3100 ha. Obuhvaća sjeverozapadnu trećinu otoka Mljeta. Mljet je jedan od većih južnodalmatinskih otoka (10 000 ha). Izgrađen je od krednih naslaga vapnenca i dolomita. Vapnenci izgrađuju uzvišenja, a dolomiti pretežni dio mljetskih depresija, odnosno polja. Mljetsko podneblje je pravo sredozemno s toplim, suhim ljetima i blagim, vlažnim zimama. Prosječna godišnja količina oborina je 973 mm, a osunčanost otoka 2500 sati godišnje.

Glavni motivi za proglašenje otoka Nacionalnim parkom su izuzetna specifična obalna razvedenost, te bujan biljni svijet, odnosno šumovitost područja. S pučinske strane more se jedva uočljivim tjesnacem uvlači u tijelo otoka, stvarajući najprije Veliko jezero (površine 145 ha i najveće dubine 46 m), a zatim preko još užeg tjesnaca Malo jezero (površine 24 ha i najveće dubine 29 m).

Iako s morskom vodom, pejzažno se doživljavaju kao jezera, sto je prihvaćeno i u njihovim nazivima. Jezera su najzanimljiviji, ali ne i jedini elementi obalne i pejzažne razvedenosti Nacionalnog parka. Tu su još i brojne uvale, zaljevi i otočići (ukupne povrsine 122,7 ha).

GRAD KORČULA

Grad Korčula smješten je na istočnom dijelu otoka Korčule, nasuprot poluotoka Pelješca. Grad Korčula prvi put se spominje još u 10. stoljeću, a statut grada Korčule iz 13. stoljeća jedan je od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. U raznim periodima Korčulom su vladali hrvatsko-ugarski kraljevi, Austrijanci, Francuzi, Rusi, Englezi, a svakako najdublji trag ostavila je Venecija, čiji se prepoznatljivi lavovi mogu zamijetiti gotovo na svakom koraku. U 16. stoljeću Korčulu je napala turska flota, ali su se Korčulani uspješno obranili.

Srednjovjekovna arhitektura Korčule ističe se u zanimljivom urbanističkom planiranju. Naime, tlocrt grada podsjeća na oblik riblje kosti, čime je središnja ulica zaštićena od vjetrova koji često pušu oko Korčule. Unutar Grada nalazi se 9 crkava.

Katedrala svetog Marka, smještena na središnjem trgu, jedna je od najznačajnijih građevina u Korčuli. Građena je između 13. i 16. stoljeća od najboljih korčulanskih i dubrovačkih graditelja. U unutrašnjosti katedrale ističe se velika oltarna pala venecijanskog slikara Tintoretta. U središtu Starog Grada, sjeverno od Crkve Sv. Marka, smještena je kuća koja je pripadala obitelji Polo i za koju se vjeruje da je u njoj rođen poznati trgovac, svjetski putnik i putopisac Marko Polo.

znamm003